Att jobba hos oss - artiklar

Vinnare av AudiPro - Audis bästa servicetekniker

Börjessons Bil i Alingsås har landets skickligaste Audi-tekniker. Mikael Gustafsson vann Audi Pro 2017. Med över 20 års erfarenhet slog han alla kollegor i den första upplagan av tävlingen.
– Jag har fortfarande inte riktigt smält att jag tog hem det här, säger han.

Mikael Gustafsson, vinnare av Audi Pro 2017

Förra året bjöd Audi in alla sina svenska servicetekniker till den första upplagan av en riksomfattande tävling. 238 mekaniker från bilmärkets auktoriserade verkstäder anmälde sig till Audi Pro 2017. De grillades först i fyra deltävlingar, med teoretiska prov som utfördes i den egna verkstaden. Tävlingen avslutades i november med en final i Södertälje där de 25 bästa teknikerna gjorde upp.

"Jag var nervös, och finalen kändes lite som en dimma"

Tävlingen är även ett sätt att uppmuntra Audi-teknikerna till att fortlöpande fördjupa sina kunskaper – och fjolårets segrare bekräftar att ambitionen har lyckats

– Man får ett kvitto på att man kan en del och lär sig samtidigt nya saker under tävlingens gång. Självklart är det här en sporre för att man ska lära sig mer. Jag tror att det är viktigt att man är intresserad inom det här yrket. Tekniken går framåt och det krävs att man sätter sig och läser på kvällarna för att hänga med, säger Mikael Gustafsson, vinnare av Audi Pro 2017.

Han har jobbat på Börjessons Bil i Alingsås sedan 1997, men trots mekanikerns långa erfarenhet kom segern som en överraskning.

– Jag har fortfarande inte riktigt smält att jag tog hem det här. Jag var nervös, och finalen kändes lite som en dimma. Det var rätt så jobbigt, men samtidigt en väldigt rolig tävling och en kul upplevelse, säger han.

"Jag kommer få göra praktik i Ingolstadt"

Ingolstadt, Audis hem

Finalen bestod även av praktiska prov. Vid diagnostikprovet använde de tävlande Audi Service Cam, ett verktyg för kommunikation med kunden där teknikerna filmar sin genomgång av bilen. Mikael konstaterar att teknikutvecklingen har tagit enorma kliv under hans dryga 20 år inom yrket – och de senaste åren har andelen system kring förarassistans och säkerhet exploderat. Det innebär att dagens servicetekniker måste ha en enormt bred kunskap

– Det krävs så mycket mer än att plugga in en dator för att se vad som är fel, och det tror jag att kunderna börjar förstå. I dag behöver man ta bilen till en märkesverkstad för att få arbetet utfört på rätt sätt, av en person med rätt utbildning, säger han.

Nu laddar landets Audi-tekniker för årets tävling, men vinnaren 2017 ser fram mot sitt förstapris – ett besök vid Audis huvudanläggning i Ingolstadt och fabriken i Neckarsulm.

– Jag kommer få göra praktik i Ingolstadt, och det ska bli jäkligt intressant att komma så långt in i fabriken och få vara med i deras interna verkstad, säger Mikael Gustafsson.

"Våra mekaniker är vår ryggrad. Utan dem har vi inte så mycket att komma med, det är samtidigt en grupp som ofta får för lite uppmärksamhet. Det är otroligt duktiga personer, och det här är ett sätt att lyfta fram dem"

- Åke Avér, regionchef för Audi Servicemarknad.