Att jobba hos oss - artiklar

Sökes: Fler bilmekaniker!

Hela bilbranschen har ett jättestort behov av att anställa bilmekaniker. Volkswagen-koncernens alla märken i Sverige behöver tillsammans anställa 400 biltekniker inom den närmaste tiden.

I dag kallas oftast bilmekaniker för servicetekniker eftersom jobbet har blivit så rent och mer digitalt.

– Jag är själv mekaniker med fyra års utbildning från Danmark, säger Jimmy Mikkelsen som i dag är servicechef på Audi Sverige.

– 1986, året då jag var klar med utbildningen, var det ett smutsigt och bullrigt arbete. I dag liknar bilmekanikerns arbetsplats mer ett laboratorium. Audis alla modeller är verkligen exempel på "Försprång genom Teknik" och mekanikerns viktigaste arbetsinstrument i dag är en laptop. Arbetet liknar mer teknikerns eller ingenjörens, och den tekniska komplexiteten är hög.

Servicetekniker kan göra karriär

Efterlysning: Branschen behöver 400 fler servicetekniker!

– Det är verkligen ett toppenjobb, med goda möjligheter att utvecklas och avancera. Det är jag själv ett bra exempel på. Jag började som yngste mekaniker i verkstaden och är i dag servicechef i Sverige för en av världens verkliga premiumbilar.

Volkswagenkoncernen jobbar intensivt för att rekrytera fler bilmekaniker. Bland annat knyter företaget till sig nyanlända som är väldigt intresserad av jobbet och lär sig snabbt. Och mekanikerjobbet lockar alltfler tjejer, en trend som Jimmy hoppas fortsätter.

Text: Bosse Jönsson Foto: Audi AG