Att jobba hos oss - artiklar

Här utbildas Audis verkstadsexperter

Alla som arbetar på en auktoriserad Audiverkstad får en lång och gedigen utbildning. Det innebär en trygghet för både kunden och de anställda. Tidigt på året 2014 hälsar Audi magasin på i utbildningscentret i Södertälje.

Audis utbildsningscentrum i Södertälje

På Audis utbildningscentrum i Södertälje utbildas framtida Audiexperter.

Varje år gör cirka 2 900 personer sin grundutbildning eller årliga fortbildning på Audis utbildningscentrum för verkstadspersonal i Södertälje.

Och det tar sin tid att bli certifierad expert inom sitt ansvarområde. Först 18 månader från din anställnings första dag är du färdig expert.

Unikt att få så lång utbildning
– Beroende på expertområde tar det upp till 16 veckor innan du är helt klar att på egen hand börja jobba i en Audiverkstad.

– Vi investerar mycket i våra anställda, och att få möjlighet till en så lång utbildning är ganska unikt, säger Mathias Haag, utbildningschef på Audis utbildningscentrum.

Grundutbildning i tre steg
Alla Audis tekniker är experter på just Audi och genomgår en teknisk grundutbildning i tre steg. Först får du information om koncernen, dess kärnvärden och mål.

– Sedan får alla lära sig mer om Audi och bilarna för att kunna vara en god rådgivare och ge kunderna en positiv upplevelser. Därefter lär du dig hur alla våra verktyg, elsystem, mätinstrument och garantisystem fungerar.

Grundutbildningen är cirka tre veckor lång. Därefter går du vidare till dina olika expertområden.

Sju expertområden
Varje Audianläggning måste täcka in alla sju expertområden: chassi, infotainment, växellåda och drivlina, elektronik och komfort, serviceunderhåll, motor samt klimat och värmare.

– För att bli certifierad måste du klara både det teoretiska och det praktiska slutprovet.

Alla anställda ska kunna grunderna inom de olika områdena men vara expert inom minst ett område.

Som tekniker kan du sedan arbeta inom fyra områden, en huvudbefattning och upp till tre sidobefattningar.

Sedan blir det vidareutbildning
När grundutbildningen är klar återkommer teknikerna för en fem dagar lång vidareutbildning varje år. Framför allt handlar det om att uppdatera sig på ny teknik och information.

Audi investerar över 15 miljarder euro i nya modeller och ny teknik fram till 2018.

– Vidareutbildningen säkerställer att alla våra tekniker har den senaste informationen och kunskapen, säger Mathias Haag.

Att få möjlighet till en så lång utbildning är ganska unikt.”

På alla Audianläggningar måste även, förutom tekniker med grundutbildning, finnas minst en diagnostekniker och en master technician.

Specialist på kluriga fel
Diagnosteknikerna är specialister på att diagnostisera bilar, vilket kräver ytterligare ett och ett halvt års fortbildning.

– Diagnosteknikerna är specialister på kluriga fel. Om kunden upplever ett fel på bilen som vi inte kan mäta fram kan diagnosteknikern felsöka, spåra tillbaka och genom kundintervjuer återskapa vad som hände när felet inträffade. Diagnosteknikerna är väldigt erfarna och skickliga, berättar Mathias.

Mer teknik än mekanik
Bilverkstäder för ofta tankarna till oljiga verktyg och skitiga betonggolv. Men Audis moderna bilverkstäder handlar mer om teknik än om mekanik.

Audis verkstad är nästan lika ren som bilhallen

Glöm oljig trassel och smutsiga blåställ. Numera är verkstaden nästan lika ren som bilhallen.

– Våra verkstäder är ljusa och fräscha med vita väggar och rena golv. Ungefär 90 procent av bilen är mjukvara i dag. Därför arbetar våra tekniker framför allt med att hantera dataprogram, som är unika för Audi, säger Mathias.

En auktoriserad Audiverkstad har alltid tillgång till den senaste information som gäller Audis mjukvara. Här uppdateras systemen kontinuerligt, och teknikerna har direktkontakt med experterna på Audis huvudkontor i Tyskland.

– Alla eventuella fel på våra modeller loggas i vårt kvalitetsledningssystem. Detta göra vi för att säkerställa kvalitet, åtgärd och god kundupplevelse, avslutar Mathias Haag.

Text: Linda Eriksson Foto: Karl Nordlund